donderdag 2 januari 2014

Fair Trade blijkt niet Fair Trade

Na eerdere artikelen te hebben gedaan over vleeskeuring gaat het nu om een ander keurmerk. Het Max Havelaarkeurmerk. Dat wordt in diskrediet gebracht door Twee Vandaag. Zij beweren namelijk dat het niet zo Fair Trade is als men doet vermoeden.
Een Twee Vandaag heeft hier ook gelijk ook. Dat kun je aannemen naar aanleiding van deze quote: "We zijn ons bewust dat we sommige dingen moeilijk kunnen waarmaken, maar we zijn hard bezig om ook voor de handnijverheid een controlesysteem op te zetten." Ze zeggen dus al dat niet alles dat ze zeggen waargemaakt kan worden. Kleine boeren worden wel geholpen in derde wereldlanden, maar de impact is een stuk minder groot dan men doet vermoeden, aldus Institute for Social Studies in Den Haag.

Uit intern onderzoek van Fair Trade bleek dat de organisatie zich al besefte dat het eerlijke karakter van de handel voor kritiek vatbaar is. Daarnaast heeft Twee Vandaag gesproken met voormalig medewerker van Fair Trade, waarvan een zegt dat het 'gat tussen pretenties en werkelijkheid feitelijk neerkomt op het voorliegen van de consument.' Een smerig zaakje dus, dat Fair Trade.

Zou het alleen voor Fair Trade zou zijn? Of zou alles nog een stapje verder gaan en is dit ook het geval bij bijvoorbeeld biologische producten, groene energie, en nog veel meer? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten